Heikkilän Juustolassa perinne kohtaa nykyajan

Olin kiertänyt Laitikkalan makukylässä Pälkäneellä jo Suttisen marjatilalla ja Rönnvikin viinitilalla, mutta eräs paikallinen ruoantuottaja oli vielä siltä päivältä näkemättä.

Heikkilän Juustolassa valmistuu tuorejuustoja ja kellarissa kypsyy kittijuustoja. Tilamyymälää Heikkilässä ei ole, vaan juustoja voi ostaa esimerkiksi peltojen toiselta puolelta Rönnivikin viinitilalta tai tien toiselta puolelta Suttisen tilalta. Voi Heikkilän juustoja toki ostaa myös vaikkapa Stockmannista Helsingin keskustasta.

Heikkilän tilan juuret ovat vuodessa 1694, jolloin nykyinen suku aloitti tilallisena. Juustonvalmistus alkoi kuitenkin vasta vuonna 1995, kun Pirkko ja Markku Heikkilä alkoivat valmistaa juustoa autotallin takahuoneessa. Sukupolvenvaihdoksen myötä juustolan ja tilan pyörittäminen on vuodesta 2010 alkaen kuulunut Annika Heikkilälle ja Pekka Moisiolle.

Juustomestarina toimiva Annika oli juuri nyt reissussa, mutta tilasta huolehtiva Pekka lupasi kertoa minulle Heikkilän Juustolasta.

Pihan punainen mökki näyttää aivan juustolalta. Sellaisia ne ainakin Sveitsissä ovat. Moisio kuitenkin korjaa, että kyseessä on lämpökeskus, jonka hän on naamioinut hirsikehikolla paremmin pihapiiriin sopivaksi.

Juustolaan ei ole asiaa arkivaatteissa.

Juustolaan ei ole asiaa arkivaatteissa.

Varsinainen juustola on vallan moderni halli, johon ei ole asiaa arkivaatteissa. Moision mukaan suomalainen elintarvikelainsäädäntö on sikäli tiukkaa, ettei juustoja voi oikein Keski-Euroopan tapaan maakellarissa valmistaa, eikä paikalle sattuva ruokaretkeiljä voi valitettavasti juustolan sisällä pyörähtää.

Mielikuvien juustonvalmistukseen pääsee kuitenkin tutustumaan juustolan viereisellä pellolla. Kaksi lehmää mutustaa ilta-auringon paisteessa vihreää ruohoa. On helppo kuvitella, että siinä luodaan maitoa Heikkilän juustoja varten.

Hiehot tulivat kuuntelemaan keskusteluamme.

Hiehot tulivat kuuntelemaan keskusteluamme.

Moisio korjaa jälleen ajatusmaailmaani. Kyseiset eläimet eivät ole vielä vielä lypsäviä lehmiä, vaan hiehoja eli poikimattomia nautoja. Tulevaisuudessa nämäkin kaksi tuttavallista tapausta tuottavat maitoa juustonvalmistusta varten.

Tänä vuonna lehmät saavat ensimmäistä kertaa rehukseen maissia, jota Pekka Moisio on kylvänyt juustolan viereiselle pellolle. Kävelemme pellolle ja avaamme maissintähkän.  Hyvää – tästä tulee varmasti myös maukasta maitoa. Pekka kuitenkin toppuuttelee ja sanoo minulle, että rehun muutoksen ei sentään pitäisi näkyä juustossa saakka.

Tulevana talvena lehmät saavat syödä maissia.

Tulevana talvena lehmät saavat syödä maissia.

Opettavainen reissu. Vaikka itse juustolaan en päässytkään, opin yhtä jos toista juuston tekemisestä juustolan pyörittämisestä. Senkin kuulin, että 20 lehmän voimin tuotetaan yli 10 000 kiloa juustoa. Huima määrä, kun juustokiloon menee moninkertaisesti enemmän maitoa.

Pekka antaa minulle mukaan Heikkilän leipäjuustoa.  Pysäytän autoni läheisen metsän reunaan nauttiakseni juustoa sille sopivassa maisemassa. Juustossa on omaleimainen leipäjuustoksi voimakas maku, jossa voisi kuvitella olevan ripaus savua ja suolaisuutta. Kyllä Laitikkalassa osataan. Vielä kun olisi aamupäivällä tajunnut ostaa lakkoja Suttisen tilalta, niin makukokemus olisi ollut täydellinen.

ruokaretki-39-of-44

Pysähdyin kivelle istumaan ja maistelin mukavan suolaista Heikkilän Juustolan leipäjuustoa.

Yhteystiedot

Heikkilän Juustola
Köökinmäentie 1, 36660 Laitikkala
heikkila(at)juustola.fi
+35844 339 9904

Nettisivu

Facebook

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *