Järvenkylän kioskit houkuttelevat kesän sesonkiherkuilla, uutuutena oman tilan parsa – Ruokaretki

Järvenkylän maatilan kioski vetää puoleensa Salossa.

Salon Prisman parkkipaikalla hyörii kesäisiä ihmisiä, kuin kimalaisia kukkasissa. Pirteän värisen kioskin katolla on jättimäinen mansikka. Onko Tivoli saapunut paikalle? Kun lähestyn kioskia, sen väkeä keräävä houkutus aukeaa: Järvenkylän kioskin tiskillä on tarjolla kaikkea sitä, mitä ihminen kesällä kaipaa. Pulleita mansikoita, herneenpalkoja, suomalaista parsaa, raparperia. Jäätelötötteröitä ja kahvia!

Järvenkylän kioskilla myydän oman tilan  herkkuja. Suomalainen parsa on uutuus.

Järvenkylän kioskilla palvelevat iloisesti Emilia Pusa ja Jasmin Häkkinen, jotka ovat jo huomanneet, mistä suomalaiset tykkäävät. Sesonkiherkut todella maistuvat. Pingviini-Jäätelöä ja mansikoita hupenee. Ostetaan marjoja ja vihanneksia mukaan, tai jäädään istumaan ja nauttimaan niistä suoraan askista. Rommi-rusina jäätelö maistuu kuulema vanhemmalle väelle, mitä taas nämä nuoret eivät oikein ymmärrä. Makunsa kullakin, mutta herkuttelutuote kauden marjoilla -jäätelöannos maistuu varmasti kaikille.

Emilia Pusa on toista kesää töissä Järvenkylän kioskilla ja tuntee tilan tuotteet.

Järvenkylän kioskit ovat Järvenkylän maatilan omia myyntipisteitä. ”Toimitamme maatilan tuotteet suoraan myyntipisteisiimme, joita on yhteensä 14 Varsinais-Suomen ja Hämeen alueella. Toiminta-alueemme ulottuu Turun seudulta Loimaalle ja Someroon asti ja kattaa myös saaristokunnat aina Kemiönsaarta myöten. Herkut ovat raikkaita, mansikatkaan eivät ehdi nuupahtaa kuumana päivänä. Kaikissa pisteissämme on kunnolliset kylmäsäilytystilat jäätelön lisäksi myös marjoille ja herneille, mikä takaa tuotteiden tuoreuden ja laadun. Tämä onkin yksi syy laajaan ja uskolliseen asiakaskuntaamme”, kertoo Järvenkylän tilan toimitusjohtaja Ingrida Alijosiute.

Mansikoita saadaan myyntiin jo toukokuussa.

Kun kioskin eteen on laitettu istumapaikkoja pöytineen, kesäinen kahvila on valmis. Ikäänkuin torikahvila on tullut markettien kylkeen, sinne missä ihmiset liikkuvat.

”Olemme yhdistäneet kioskeille marja- ja jäätelökioskipalvelut. Tilan isäntä Jari Suominen huomasi vuonna 2005, että pelkkä marjateltta, missä ei ole omia kylmälaitteita ei riitä. Olimme kuin markettien kolmas jalka. Minulle tuli idea, että rakennamme omat hyvin varustellut kioskit. Lisäsimme valikoimaan jätskit ja kahvin. Kioskin luukkujen tankoihin ripustimme vielä kukkaamppeleita tuomaan viihtyvyyttä. ”

Amppelikukat tulevat Järvenkylän tilan naapurista. Niitäkin saa ostaa mukaansa.

Sesonkiherkut tulevat suoraan tilalta myyntiin kioskeihin

Myyntipisteille 90 prosenttia tuotteista tuodaan omalta tilalta. Järvenkylän maatilala sijaitsee Sauvon sydämessä noin 45 kilometrin päässä Turusta. Itse tilalla ei ole suoramyyntiä.

Järventilalla Sauvossa viljellään myös tankoparsaa Ensimmäisenä tilana Suomessa kasvatetaan parsaa laajamittaisesti. Kuvassa Ingrida Alijosiute, tilan toimitusjohtaja.

Marjanviljelyllä on tilalla pitkät perinteet, sillä mansikkaa on kasvatettu jo vuodesta 1980 lähtien. Nykyään peloilla viljellään mansikan lisäksi hernettä, vadelmaa, erikoisia marjoja kuten saskatoonia, marjasinikuusamoa, karhuvadelmaa ja karviaisia. Uutuutena on tankoparsa.

Mansikan viljely aloitetaan keväällä kasvihuoneessa.

Mansikat kypsyvät.

Mansikka on kesäherkuista rakastetuin, ja sitä saa jo toukokuussa. Ensimmäiset mansikat kypsyvät tilan modernissa kasvihuoneessa eri tasoissa. Mansikat pyritään viljelemään mahdollisimman luonnonmukaisesti. Kimalaiset pölyttävät mansikankukat kasvihuoneessa. Mukavaa surinaa kuuluu, kun vierailen kasvihuoneessa. Kimalaiset ahkeroivat niin, että ei meinaa ehtiä kuvaa nappaamaan. 2600 neliön kasvihuone on vaikuttava ilmestys. Rikkaruohot eivät tänne pesiydy.

Mansikan tuoksu ja aromi tuovat kesän kielelle.

Mansikoita on yhdeksää eri lajiketta; mainittakoon esimerkiksi aikaisista Rumba, Magnus, keskikauden kaikkien tuttu Polka ja Sensation ja myöhäisistä Faith. Avomaan mansikat ovat jo kesäkuun toisella viikolla korjuukypsiä. Mansikkakakkua leipomaan!

Kimalaiset ahkeroivat pölytystehtävässä.

Oman pellon tankoparsa on uutuus ja parsaa on toden teolla alettu viljelemään Järvenkylän tilalla. Parsa jatkaa sesonkiherkkujen aikaa kevääseen. Parsa-mansikka-herne on kesän herkullinen trio.

Ingrida Alijosiute, tilan toimitusjohtaja, esittelee kuinka tilan parsat niputetaan.

Parsa-mansikka-herne on kesän herkullinen trio

Tilan isäntä Jari Suominen on matkustanut paljon maailmalla tutustuen eri maiden viljelmiin ja mieltymyksiin. ”Huomasin, että Euroopassa syödään ihan kansankuppiloissa parsaa ja siellä on oikein parsaviikot! Innostuin parsasta itsekin, laitoimme poikani Sauli Suomisen kanssa viisi vuotta sitten puoli hehtaaria parsaa alulle. Huomasimme, että parsa kasvaa Suomessakin loistavasti, sen voi koneellistaa, ja että sen pystyy tekemään isommassa mittakaavassa. Meillä on tällä hetkellä kahdeksan hehtaaria ja tarkoitus, että viiden vuoden kuluttua parsaa kasvaisi sadalla hehtaarilla”, Suominen kertoo myhäillen.

Suomalaista parsaa ei tarvitse kuoria. Se on rapeaa ja suorastaan makeaa. Helpoiten parsa valmistuu lautaselle, kun sen paistaa voissa pannulla.

Parsa valmistuu muutamassa minuutissa voissa paistaen.

Järvenkylän tila on ollut kesäherneistään tunnettu jo vuosikymmeniä. Suominen sai suomalaiset innostumaan palkoherneistä ja saman veivin hän aikoo tehdä parsalle. Hernettä kylvetään vaiheittain niin, että satoa saadaan koko kesä.

Lisäksi metsistä kerätään mustikat, puolukat ja kantarellit myyntiin. Tarjolla on myös marjahilloa, ja -mehua sekä mansikkakuohujuomaa 

Herneet kuuluvat kesän herkkuhetkiin.

Kioskilla myydään myös marjoista tehtyä hilloa, ja -mehua sekä mansikkakuohujuomaa 

“Myyntipisteillämme on kiinteät aukioloajat, joten aukiolo ei ole kiinni säästä. Näin asiakas voi olla varma, että saa maistuvat kesäherkut mukaansa aina halutessaan.

Tervetuloa herkuttelemaan kesän ensimmäistä Pingviini-jäätelöä ja marjoja!”, toivottaa Järvenkylän tilan väki.

Artikkeli toteutettu yhteistyössä Järvenkylän maatilan kanssa 

You might also like