Nyt ahmitaan blinejä, pullukaisia sydäntalven herkkuja – Ruokaretki

“Blini on pyöreä kuin aito antelias aurinko, kaunis ja kuuma. Blini on auringon, kauniiden päivien, hyvien satojen, täyttyneiden avioliittojen ja terveiden lasten vertauskuva.”

Venäläinen kirjailija Aleksandr Kuprin

Kirkastettua voita tihkuvia blinejä syötiin Venäjällä varsinkin ennen paastoon laskeutumista. Ennen laskiaisviikkoa ei saanut syödä enää lihaa, mutta voi, kananmuna ja kerma olivat sallittuja aineksia. Blinien päälle ammennettiin myös runsaita ja ravitsevia lisäkkeitä, edessähän oli 40 päivän paasto.

Blin tarkoittaa venäjäksi ohukaista, ja nimensä mukaan blinit ovat ohuita lettusia Venäjällä. Toisin kuin Suomessa, blinejä voisi kutsua pullukaisiksi. Ovathan ne hiivalla kohotettuja, kuohkeita kymmensenttisiä kiekkoja. Ei todellakaan mitään ohkaisia ohukaisia.

Pullukaisia blinejä paistetaan oikeaoppisesti kirkastetussa voissa.

Blinien maukas, miedosti hapan maku ja kuohkeus perustuvat hiivaan ja jauhojen muodostamaan taikinajuureen. Taikinan annetaan käydä huoneenlämmössä jopa yön yli. Perinteinen venäläinen blini tehdään vehnäjauhoista, mutta tattarijauhot tulivat mukaan kuvioon huonon sadon ja köyhyyden takia.

Tattari tuo blineihin hyvän ryhdikkään ominaismaun ja lisää rapeutta. Pulleroiset blinit tulevat erityisen herkulliseksi, kun niiden pinnat paistetaan rapeiksi. Parhaiten se onnistuu kirkastetun voin avulla, jolla myös valellaan bliniä paistamisen aikana.

Runsaat lisäkkeet tekevät lettusista blinejä.

Blinit eivät ole blinejä ilman suorastaan pröystäileviä lisukkeita, joita lapataan blinin päälle minkä ehditään. Venäjällä blinien kanssa tarjotaan, kerta kiellon päälle; voisulaa. Lisäksi tarjotaan smetanaa, suolakalaa ja hyvässä lykyssä kaviaaria.

Suomessa suosituin lisäke on mäti smetanan ja hyvin pieniksi silputun sipulin kera. Punasipuli on erityisen maukas blinin kanssa. Kirjolohen, siian, sammen tai muikun mätiä tarjolle. Mitäpä jos annosteltaisiinkin kaikkia mätejä yhdelle blinille – kohtuuton saa olla! Pyöräytys mustapippuria myllystä tekee viimeisen silauksen ruokanautintoon.

Blinin kanssa voi tarjota kirjolohen ja siian mätiä sipulin kera. Savulohimousse maistuu myös.

Blineistä on tullut Suomessakin sydäntalven juhlaruokaa; perinneruokaa, jota kaipaa pian Joulun jälkeen.

Ruokaretki.fi listasi paikkoja, joissa pääset nauttimaan kuohkean rapeita blinejä:

Ravintola Saslik Helsingissä pyöräyttää blinit 46 vuoden kokemuksella. Käynnissä on parhaillaan bliniviikot, jolloin Nikolain blinimenu maksaa 39 € / henkilö ja blinejä saa syödä niin paljon kuin jaksaa. Paitsi, että näitä ihania pulleroita poltetulla graavilohella, haapasienisalaatilla ja kylmäsavustetun ruijanpallaksen kera ei uutterinkaan blinin syöjä jaksa tolkuttomasti. Jälkiruoaksi kuohkeaa granaattiomenamoussea, nam!

Oulussa blinejä nautitaan jäätävän merinäkymän kera, ravintola Nallikarin bliniviikot jatkuvat 2.3.2019 asti. Perinteisen blinilisukkeiden rinnalla on mm. haudutettua punakaalta ja vuohenjuustoa tai karitsarilletteä.

Talvisiin ruukkitunnelmiin ja blinilautasten äärelle pääsee Noormarkun ruukissa. Jo pelkkä menun kuvaus on niin herkullinen, että herahtaa vesi kielellinen. Olisiko talvisen irtioton paikka, miniloma & blinimenu? Tilaisuus tähän 22.2.2019 asti.

Koivumäen kartanoon Kuopioon katetaan blinipöydät viikolla 6 ja 7. Pöytävaraus täytyy tehdä ennakkoon, mutta tarjolla onkin sitten perinteisen täytteiden lisäksi Savo-Karjalan lihan kylmäsavupossua. Ja jos bliniaterian päättää sitruunapannacottaan ja mansikkasiirappiin, ei voi muuta kuin nuolaista lautaset viimeistä pisaraa myöten.

Tässä vain muutama otos Suomen bliniviikkojen tarjonnasta. Vinkkaa meille suosikkipaikkasi, lisäämme listalle!

Jutussa on käytetty tietolähteenä kirjaa: Ohukainen & paksukainen, kirjan toimittivat Katja Bäcksbacka ja Anna Paljakka. Otava 2009.

Tallenna

You might also like