Voikukka! Pientareelta pataan on ensimmäinen voikukalle omistettu ruokakirja

Voikukka! Pientareelta pataan -kirjan kansi. Tältä näyttää voikukka-tosca ennen uuniin laittoa.

Ruokaretken tekijöiden uutuuskirja VOIKUKKA – PIENTAREELTA PATAAN esittelee kaikille suomalaisille tutun, mutta monen inhoaman voikukan uudella tavalla. Kauniina, herkullisena, herkkänä ja maistuvana keittiön rikkaruohona. 

Teos on ainutlaatuinen, sillä voikukasta ei ole laadittu omaa ruokakirjaa aiemmin. Herkullisen keltainen voikukka on monille varma kesän merkki. Useimmille se on silti vain rikkakasvi toisten joukossa, huolella hoidetun puutarhan häirikkö. Helposti unohtuu, että voikukalla on pitkä ja kunniakas historia niin ruoanvalmistuksessa kuin kansan keskuudessa lääkekasvinakin.

Voikukka! Pientareelta pataan kirjan kuvitusta.

Voikukka! Pientareelta pataan -kirja nostaa raikkaalla tavalla pientareiden rikkakasvin keittiön kautta salonkikelpoiseksi kumppaniksi kotikokin lautaselle. Kirja innostaa lukijaa katsomaan voikukkaa uusin silmin. Keittiömestari Juho Hämäläinen on luonut kirjan kesäiset reseptit, joissa voikukkaa käytetään nykypäivän ruokien raaka-aineena. Kirjaan on myös koottu tietoa voikukan käyttöön liittyvistä perinteistä, sen keruusta ja säilönnästä.

Reseptiikassa on huomioitu koko tuon keltaisen voimakukan kaikki syötävät osat; juuret, varret, lehdet, kukat ja mykeröt. 

Voikukka! Pientareelta pataan kirjan kuvitusta. Voikukan lehteen kääräistyä siikaa.

Kun keväällä näet ensimmäisten voikukkien pilkistävän pientareelta, vesi herahtaa kielellesi. Pihanurmikon kukkiessa keltaisena et hampaita kiristellen kaiva ruohonleikkuria varastosta, vaan teroitat kokkiveitsesi, nappaat kulhon kainaloon ja suuntaat kohti keltaista kultaa. Anna voikukan hurmata!

Voikukka on hurmannut kirjan tekijät

Voikukka! Pientareelta pataan kirjan kuvitusta. Keittömestari Juho Hämäläinen on innostunut villiruokakokki, Voikukan juurikin on syötävää herkkua.

Villiyrtteihin ruoanlaitossaan erikoistunut Hämäläinen inspiroituu resepteissään ennen kaikkea luonnosta.

”Luonto antaa minulle ideoita kaikilla äänillään, väreillään ja tuoksuillaan. Villivihannesten kyky selviytyä ja kasvaa kylmimpien talvien ja kuivimpien kesien jälkeen ällistyttää minua aina. Siksi haluankin saada yhä useampia kokeilemaan villivihanneksia omassa ruokavaliossaan. Voikukka on kaikille tuttu joka paikan villivihannes, jonka käyttömahdollisuudet
ovat mielettömät.”

Kirjan kekseliäs, herkullinen reseptiikka kumpuaa tutuista ruokalajeista, joihin Hämäläinen on luonut voikukalla yllättävää ja raikasta twistiä.

Resepteistä löytyy voikukkavokkia ja voikukanlehdillä höystettyä munakasta. Jälkiruoaksi seppelpäistä pavlovaa ja palanpainikkeeksi kukkeaa simaa tai kesäistä dandelion-giniä.

Voikukka! Pientareelta pataan kirjan aukeama: Dandelion-gini.

”Resepteihin sain innoitusta jo olemassa olevista ruoista. Tajusin, että voikukka uppoaa näihin tosi hyvin. Voikukka on myös hyvin muuntuva raaka-aine. Sitä voi kuivata, paahtaa, ryöpätä, hauduttaa, marinoida, grillata, vokata tai syödä sellaisenaan. Kotikokin unelmakasvis”, Hämäläinen kehuu.

Herkkureseptien ohella veden kielelle nostattaa myös kirjan upea kuvitus, josta vastaa palkittu valokuvaaja Milla von Konow.

”Suunnittelin kirjan ilmettä niin, että siitä tulisi kaunis kuin kukka,
mutta myös rouhean robusti. Ei mikään luonto-opas, vaan pikemminkin valon ja kesän tuoja, ihana lahjakirja.”

Tekstit kirjaan on laatinut Sari Selkälä, jonka oma ruokaharrastus vei ensin villiruokakokeiluihin.
”Kun oman ruoan kasvattaminen ja kerääminen alkoi enemmän ja
enemmän painottua villiyrtteihin ja luonnonantimiin, suhtautuminen myös voikukkaan muuttui. Innostuin ja ihastuin. Tämän projektin myötä suorastaan rakastuin. Tulevina kesinä pihanurmi saa kukkia keltaisenaan!”

“Toivomme, että kirja innostaa kokeilemaan ja käyttämään voikukkaa kotikeittiössä ja joka tapauksessa näkemään se aivan uusin silmin. Kestävän kehityksen trendissä pihojen voikukalle kuuluu arvoisensa paikka pientareilla, puutarhassa ja lautasella.”

 

Voikukka! Pientareelta pataan kirjan tekijät. Tietokirjailija Sari Selkälä, tietokirjailija Valokuvaaja Milla von Konow ja keittiömestari Juho Hämäläinen.

Kirjan reseptiikan keittiömestari Juho Hämäläisen käsialaa. Juho on lähiruokaan rakastunut kokki, jonka intohimona ovat villivihannekset. Juho on työskennellyt muun muassa Tertin kartanossa ja luotsaa nykyisin keittiöitä Woikoski Feelingillä. Juho on kehittänyt vuosien varrella reseptiikkaa villivihanneksista ja haluaa jakaa osaamistaan myös muille. Juholle voikukka on tärkeä kasvi erityisesti sen saatavuuden takia, sitä on kaikkialla ja kaikki tunnistavat voikukan. 

Kirjan houkuttelevat kuvat ovat Milla von Konow ottamia. Milla on palkittu valokuvaaja, toimittaja, visuaalisen viestinnän ammattilainen ja yksi valtakunnallisen lähiruokaan keskittyvän ruokamatkailumedia Ruokaretki.fi:n perustajista ja tuottajista. Millan kasvihuoneessa rehottavat tomaatit ja chilit. Ruoka on Millalle loputon inspiraation lähde.

Kirjan tekstit on kirjoittanut Sari Selkälä. Sari on viestintäalan yrittäjä, VTM ja myös yksi valtakunnallisen lähiruokaan keskittyvän ruokamatkailumedia Ruokaretki.fi:n perustajista ja tuottajista. Sari on innokas puutarhuri ja oman ruoan kasvattaja, joka vapaa-ajalla villiintyy puutarhassaan ja lähimetsissä.

Voikukka! Pientareelta pataan kirjan aukeama: Seppelpäinen pavlova.

 

Kirja on myynnissä verkkokaupoissa esim:
Teos verkkokauppa

Suomalainen kirjakauppa

Akateeminen kirjakauppa

Booky.fi 

Kirjan voit ostaa myös mm. kirjakaupoista, Prismoista ja Haltia Shopista.

Voikukkainen tosca-kakku vie kielen

Kevään ensimmäiseen kakkuun ripotellaan runsaasti voikukkia. Voikukka-tosca on uudenlainen versio klassikkoleivonnaisesta.

Voikukka! Pientareelta pataan kirjan kuvitusta. Voikukka Tosca.

Voikukka-tosca

AINEKSET

2 munaa
2 1⁄4 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
2 rkl kuohukermaa
100 g voita
1 sitruunan kuoret ja mehu
ripaus sahramia
1⁄2 dl perunajauhoja
20 kpl voikukan kukintoja

Esivalmistelu: Laita voikukan kukinnot kannelliseen muovirasiaan siksi aikaa kun valmistat toscakakun pohjan. Kukinnoissa mahdollisesti piileskelevät hyönteiset nousevat kanteen.

  1. Lämmitä uuni 170 asteeseen. Voitele pyöreä piirakkavuoka.
  2. Sekoita puolet voimäärästä yhteen desilitraan sokeria, vatkaa kuohkeaksi vaahdoksi.
  3. Raasta joukkoon sitruunan kuorta ja purista myös sitruunan mehu joukkoon, sekoita. Laita sivuun odottamaan.
  4. Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja 1 1⁄4 dl sokeria vaahdoksi.
  5. Sekoita vehnäjauho, vaniljasokeri ja leivinjauhe toisiinsa.
  6. Sulata 50 g voita.
  7. Sekoita kuivat aineet kevyesti muna-sokeriseokseen.
  8. Lisää voisula ja kerma joukkoon koko ajan sekoittaen.
  9. Kumoa voideltuun piirakkavuokaan.
  10. Pyöräytä voikukannuput perunajauhossa ja asettele spiraalin muotoon piirakan päälle. Levitä vielä voiseos nokareina voikukkien päälle ja paista uunissa noin 45 minuuttia.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *