Muikut hautuvat herkullisiksi ruistaikinan suojissa

Kalakukko on perinteinen savolainen luomus, jota vain harva uskaltaa lähteä tekemään. Kukon koossa pysyminen pitkän paistamisen aikana on se vaativin tehtävä kotikokille. Jos kuori repeilee kesken paiston, niin sanotaan, että ”kukko laulaa”.

Itse olen ratkaissut kukon paisto-ongelmat tekemällä tämän arvostetun perinneruoan uunivuoassa tai valurautapadassa. Silloin mehevät liemet eivät karkaa uunin pohjalle, vaan mehustavat ympäröivän ruistaikinan herkullisesti.

Aiemmin olen tehnyt tämän patakukon laittamalla vain muikut ja kylkiviipaleet vuokaan ja tekemällä ruistaikinasta kannen koko komeuden päälle. Nyt päätin kokeilla vähän monimutkaisempaa tapaa, jossa taikinalla vuorataan myös vuoan pohja. Tällä tavalla herkuttelija saa enemmän rehtiä ruista muikkujen kaveriksi.

MUIKKUKUKKO PADASSA

4 dl vettä

1,5 tl suolaa

2 dl vehnäjauhoja

11 dl ruisjauhoja

50 g sulatettua voita

Täyte:

800 g muikkuja

300 g possun kylkisiivuja

suolaa

Kannen voiteluun: sulatettua voita

Perkaa ensin muikut eli poista pää ja suolet. Huuhdo kalat. Sekoita kuoritaikinaa varten kylmä vesi, suola, vehnäjauhot ja osa ruisjauhoista. Lisää pehmeään taikinaan sulatettu voi. Lisää ruisjauhoja, kunnes saat notkean ja napakan taikinan. Voitele pyöreä uunivuoka tai pata (tilavuus n. 2 l). Ota kaksi kolmasosaa taikinasta, muotoile se palloksi ja kauli reilun sentin paksuiseksi pyöreäksi levyksi. Nosta levy kaulimen avulla uunivuokaan.

Asettele possun kylkisiivut vuoan pohjalle ja reunoille taikinapohjan päälle ja ripottele niille suolaa. Lisää muikut kerroksittain vuokaan ja muista ripotella joka väliin suolaa.

Asettele päällimmäiseksi vielä kerros kylkiviipaleita.

Kauli lopusta ruistaikinasta pyöreä kiekko ja nosta se vuoan kanneksi. Painele kansi tiiviisti kukon päälle haarukalla tai käsin.

Paista kukkoa 150 asteen lämmössä noin 4 tunnin ajan. Voitele kukon kantta voisulalla tunnin välein.

Valmis kukko on parhaimmillaan uunikuumana. Ruiskansi kovettuu uunissa herkullisen rapeaksi, joten sen leikkaaminen on hieman haasteellista, mutta maku sitäkin ihanampi. Itse tehty kalakukko on vaivan arvoinen, sillä suoraan uunista nautittuna se on vaan niin hyvää! Jos jotain jää jäljelle, kukkoa voi nauttia seuraavana päivänä kylmänä tai kevyesti lämmitettynä. Maistelemisiin!

 

Tallenna

Tallenna

Tallenna

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *