Ranskalainen klassikko: Coq au vin eli kukko viinissä

Ranskan keittiö on tunnettu maailmanlaajuisesti laadukkaista raaka-aineista, viehättävistä makuista ja houkuttelevista väriyhdistelmistä. Yksi ranskalaisen keittiön ikonisimmista resepteistä on Coq au vin, eli kukko viinissä. Tämä resepti on yhtä lailla kotona maaseutukeittiöissä kuin myös hienostuneemmissa ravintoloissa, ja siinä yhdistyy kaikki se oppi ja rakkaus ruoanlaittoon, joka tekee ranskalaisesta keittiöstä niin erityisen.

Coq au vin on hidas, taidolla valmistettu ateria, joka perustuu yksinkertaisiin, mutta laadukkaisiin raaka-aineisiin: kananrinnat tai kokonainen broileri, punaviini, sipulit, valkosipulit, sienet, tuoreet yrtit ja tietysti voita. Rakkaudella valmistettu diviini-liemi ja hitaasti haudutettu kana luovat yhdessä syvän ja rikkaan maun, joka ravitsee sekä vatsaa että mieltä.

Aloitetaan marinadilla, joka vaatii yön yli jääkaapissa marinoitumista. Tämä antaa kanalle runsaasti aikaa omaksua viinin ja yrttien maun. Seuraavana päivänä voit aloittaa kypsennyksen, joka vie pari tuntia. Tarvitset iso kattilan tai raskaan pannun, jossa kanapalat ruskistetaan voissa kunnes ne saavat kauniin, kullanruskean pinnan. Lisätään sitten sipulit, valkosipulit ja sienet, ja lopuksi vielä marinadi ja kanalientä.

Annetaan ruoan hautua miedolla lämmöllä, kunnes kana on hyvin mureaa ja neste on tiivistynyt kastikkeeksi. Coq au vin tarjoillaan usein keitetyn perunan tai ranskalaisten perunoiden kanssa, ja tietenkin lasi samaa punaviiniä, jota käytettiin marinadissa.

Coq au vin on hidas ruokalaji valmistaa, mutta sen maku on sen arvoinen. Ranskalainen keittiö kunnioittaa ruoanlaiton prosessia sekä ruoan nauttimista – ja tätä ateriaa syödessä voit todella tuntea tuon kunnioituksen. Omia aterioitaan voi helposti parantaa lisäämällä ajan ja rakkauden reseptiin – ja Coq au vin on täydellinen esimerkki siitä, miten se tehdään.

You might also like