REKO on lähiruokaa ilman välikäsiä – Ruokaretki

Keskiviikkona 4.9. vietettiin Suomalaisen ruoan päivää. Siitä ilosta ja sen kunniaksi pieni juttu REKO:sta.

REKO tulee sanasta rejäl konsumtion, luotettavaa ja vastuullista kuluttamista. REKO-renkaan perusti Suomeen pietarsaarelainen Thomas Snellman Ranskan mallin innoittamana. Ensimmäinen REKO-jako oli Pietarsaaressa 6. kesäkuuta 2013. Nyt ympäri Suomen toimii lähes 200 REKO-ryhmää.

Suoraan tuottajalta kuluttajalle

Idea on yksinkertainen ja fiksu eli tarjota mahdollisuus hankkia ruokaa suoraan tuottajilta ilman välikäsiä. Kun keväällä 2018 Veikkolan lähi- ja luomuruokaryhmässä Nora kyseli, olisiko innokkuutta perustaa REKO myös Veikkolaan, nostin välittömästi peukun ylös. Siitä lähdettiinkin sitten aika vauhdikkaasti liikkeelle. Saimme apua ja hyvät ohjeet toiminnan käynnistämiseen Vihdin ja Lohjan aktiivisilta REKO-ryhmiltä, ja kahden viikon kuluttua kiirastorstaina Veikkolassa oli ensimmäinen REKO-jakelu.

Veikkolan REKO-ryhmän startti oli kiirastorstaina 2018, sopivasti pääsiäisen herkkujen aikaan.

REKO:n tavoitteena on edistää pientuottajien eettisesti, mielellään luomusti tai GMO-vapaasti tuotetun, puhtaan lähiruoan kysyntää ja tuotantoa. REKO:ssa myydään vain elintarvikkeita sekä ruokatuotannon suoria sivutuotteita. Muutamissa teema-REKO:issa voidaan myydä muutakin, Veikkolassa esimerkiksi jouluna myynnissä oli partiolaisten joulukalentereita sekä rajatusti käsitöitä.
Joka kuukauden toinen torstai, satoi tai paistoi, Veikkolan keskustan parkkipaikalle kaartaa tuottajia ja tilauksensa tehneitä ostajia. Kokoonpano ja tarjonta vaihtelevat vuodenajan mukaan, mutta tunnelma on aina hyvä.

Bakgårdenin pienleipomo Siuntiosta on yksi aktiivisista REKO-myyjistä Uudellamaalla.

REKO pyörii Facebookissa

Kaikkien REKO-ryhmien kotipesä on oma Facebook-ryhmä. Liittyminen on maksutonta ja osallistuminen ei vaadi säännöllisiä tilauksia. Myyjän ei myöskään tarvitse jokaisessa jaossa tarjota tuotteitaan. Toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen.

Toki tavoitteena on, että ryhmän jäsenet ovat aktiivisia tuotteiden ostajia. Siksi REKO:n säännöissä on muun muassa se, että ryhmään täytyy itse hakeutua. Näin yritetään välttää passiivisia ryhmäläisiä. Eli kaverin kutsusta ei ryhmään voi liittyä, pyyntö liittymisestä täytyy laittaa itse.

Toiminta vain Facebookin kautta voi olla myös rasite. Kaikki eivät halua olla Facebookissa, ja kynnys lähteä mukaan vain REKO:n takia on suuri. Ymmärrän hyvin. Ennakkoon tehtävillä tilauksilla on kuitenkin REKO:ssa suuri merkitys. Ilman niitä edessä olisivat eri säännöt.

Miten REKO poikkeaa torikaupasta?

Jakotilaisuudessa myydään vain tuotteita, joista on tehty ennakkotilaus suljetussa Facebook-ryhmässä. Asiakas ja myyjä sopivat ennakkoon ryhmässä tilauksesta, jakotilaisuudessa asiakas käy hakemassa ja maksamassa tilaamansa tuotteen. Torimyynniksi homma muuttuisi, jos kuka tahansa voisi tulla jakoon ja ostaa tuotteita paikan päältä ilman ennakkotilausta. Se vaatisi ylläpitäjien hakemaan torimyyntiluvan sekä tuottajilta vähittäismyyntiin liittyviä erilaisia velvollisuuksia. 

Koska kyseessä ei ole torimyynti, teimme käynnistämisen yhteydessä ilmoituksen kaksi kertaa kuukaudessa kokoontuvasta REKO-jakelusta Kirkkonummen kunnalle. Ilmoitus riitti, ja saimme vihreää valoa paikan suhteen samantien.

Erityisesti alussa jako houkutteli ohikulkijoita kyselemään mitä parkkipaikalla tapahtuu, ja voisiko tuotteita ostaa paikan päältä. Ohjasimme kyselijät liittymään Facebook-ryhmään. Nyt sana liittymisestä on kiirinyt hyvin useimpien korviin. Meitä on jo yli 1 200, ja lähes viikoittain mukaan liittyy uusia jäseniä.

REKO-ostoksissa on ihan oma fiilis:)

Kuten koko REKO:n idea, myös ostaminen ja myyminen on yksinkertaista. Tuottaja ilmoittaa Facebook-ryhmän myynti-ilmoituksessaan noin runsas viikkoa ennen jakoa mitä on myymässä, maksutavan ja milloin tilaus sulkeutuu. Ilmoituksessa eritellään kunkin tuotteen hinta. Ostajat kommentoivat tuottajan myynti-ilmoitukseen mitä haluavat tilata ja kuinka paljon. Sopimus sitoo molempia osapuolia. Tuottaja sitoutuu toimittamaan tilauksen, ja ostaja noutamaan ja maksamaan tilaamansa tuotteet. Maksaminen tapahtuu paikan päällä käteisellä, monella tuottajalla on käytössä myös MobilePay ja korttimaksu.

Ylläpitäjien rooli

Reko toimii melko pienellä ylläpidolla. Tärkeää on, että joku huolehtii Facebook-ryhmän toimivuudesta. Meitä oli alkuun kolme, mutta saimme vielä “rekrytoitua” mukaan yhden vapaaehtoisen. REKO:n ylläpidosta ei makseta korvausta, toiminta perustuu tässäkin mielessä vapaaehtoisuuteen.

Olemme jakaneet tehtäviä liittyen tuottajien aktivointiin sekä jokaiseen jakoon liittyviä toimia kuten muistutamme tulevasta jaosta ryhmässä ja huolehdimme siitä, että vanhat myynti-ilmoitukset poistetaan jaon jälkeen. Vähintään yksi meistä on myös aina jaossa mukana.

Mutta usein käy niin, että yhdelle kaatuu eniten. Meillä se on Nora, joka jaksaa patistaa tarvittaessa meitä muita ja myös seurata aktiivisesti REKO tuottajat ja ylläpitäjät Uusimaa -ryhmää ja siellä käytävää keskustelua. Kiitos Nora!

Riittävän tilava ja pimeällä hyvin valaistu jakopaikka lisää turvallisuutta.

Käytännön vinkkejä

Paitsi aktiivisia ostajia, rinkiin täytyy saada riittävästi tuottajia. Samojen tuotteiden myyjiä voi olla useampiakin, koska kaikki eivät ole mukana jokaisessa jaossa. Ylläpitäjien täytyy huolehtia, että ryhmässä on riittävän monipuolisesti erilaisia lihatuottajia, kalastajia, leipomotuotteita, kasviksia sekä herkkuja ja muita ostajia kiinnostavia tuotteita. Palautetta ja toiveita ryhmässämme voi antaa kysy – kommentoi – toivo -kommenttikentässä sekä kehu-ketjussa. Aktiivinen palaute antaa mukavasti tietoa millaisia tuotteita toivotaan lisää sekä myös ryhmän jäsenille hyviä ostovinkkejä.

Jakopaikalla on suuri merkitys. Sen on oltava riittävän tilava ja pimeänä vuodenaikana hyvin valaistu turvallisuudenkin takia. Tuottajat tulevat autoilla paikalle, ja ostajia voi olla jaossa runsaastikin. Kiireisinä jakopäivinä olemme toimineet liikenteen ohjaajina.

Tuottajien autoissa olevat selkeät kyltit nopeuttavat jakoa.

Kylteistä pyrimme muistuttamaan tuottajia säännöllisesti, ne helpottavat ostajia löytämään myyjät nopeasti. Jakoaika on melko lyhyt (30 minuuttia), ja toisinaan väkeä on runsaasti ja jonoja kertyy.

Pyrimme tekemään jakopäivänä listauksen ryhmään tuottajien yhteiskuljetuksista. Mutta aina tätä ei ehditä tehdä eli tärkeää myös ostajille on vilkaista ennen jakoa mahdolliset yhteiskuljetukset. Silloin ei tarvitse turhaan huhuilla myyjän perään.

Oma kauppalista sekä käteisostoksia varten varattu tasaraha nopeuttavat jakoa.

Useamman tuottajan yhteiskuljetukset säästävät ympäristöä. Siitähän REKO:ssa myös on kysymys.

REKO:ssa minua innostaa eniten se, että saan tuoretta ja puhdasta ruokaa, jonka alkuperän tiedän. Monista tuottajista on runsaan vuoden aikana tullut tuttuja. Vakiohankintoja ovat kananmunat, hiutaleet ja taivaallisen hyvät thaikasviskääryleet. Kotisohvalta on mukava tehdä tilaukset ja tutkia tarjontaa; tuoretta kalaa, kasviksia, yrttejä, leipää ja leivonnaisia, lähihunajaa, marjoja, jauhoja, tuoremakkaroita ja luomulihaa. Tuoretta lähiruokaa kaksi kertaa viikossa läheltä noudettuna. REKO on huippujuttu!

Alla listaus REKO-renkaiden Facebook-ryhmistä elokuussa 2019:

REKO renkaat

Löytyykö läheltäsi vai perustaisitko oman ryhmän?

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

You might also like