Superperuna Jussin tie pöytään on pitkä – Ruokaretki

Uusi kotimainen Jussi on kaunis superperuna.

Mitä suomalaiset odottavat vesi kielellä juhannusviikolla? Kotimaisia uusia perunoita tietenkin. Perunoita, jotka ovat keskenkasvuisia vauvaperunoita.

Hankkijan Timo, tuo jo nelikymppinen kotimainen varhaisperunalajike on kaikille tuttu hyvässä ja pahassa, mutta nyt se on saanut haastajan. Jussi on valmiina valloittamaan suomalaisten sydämet.

Kovan luokan haastaja Jussi onkin. Sitä voisi tituleerata jopa superperunaksi. Herkullinen Jussi on komean soikea: tasakokoinen ja kauniin keltainen malloltaan. Ei sellainen kalvakka kuin Timo. Tasainen pinnaltaan, ei syviä koloja perunanpesijän kiusaksi. Se tuottaa enemmän mukuloita verrattuna Timoon. Ja mikä ihmeellisintä, Jussi ei ole pelkästään varhaisperunalajike, vaan sitä voi tuottaa syksyyn asti. Jussia voi siis nostaa pellosta Jussista syyskuulle. Näyttäisi siltä, että peruna maistuu vielä varastoinnin jälkeen keväälläkin.

Jussi on Suomessa jalostettu, suomalaiseen ilmastoon sopiva lajike. Lajikkeen täytyi pystyä hyödyntämään Suomen valoisa yö ja tarjeta huhtikuun kylmässä maassa.

Koeputkessa on terve Jussi-emokasvi, Josta lisäämisprosessi alkaa ja kestää 5 vuotta.

Uuden perunalajikkeen jalostus ei ole ihan helppo nakki. Se on aikaa vievää, paljon yrityksiä ja erehdyksiä on Jussinkin taipaleella ollut. Jussi sai alkunsa vuosituhannen vaihteessa, kun valtionyhtiö Boreal Kasvinjalostus Oy aloitti sen jalostuksen. Jussin vanhemmiksi valikoituivat Timo ja Gloria. Risteytykseen tarvittiin Timo, jotta peruna kestää routaisen aikaisen maan. Säkenöivän ulkomuotonsa ja monimukulaisuutensa se sai Glorialta.

”Minä sanon näitä varhaisperunalajikkeita aina pöljiksi potuiksi, koska ne suostuvat kasvamaan kylmässä. Pannaan karvalakki päähän ja ne kasvaa, eikä palellu! Jos pistät hollantilaisen lajikkeen kylmään maahan, se on siinä”, veistelee Paula Ilola, Suomen siemenperunakeskuksen toimitusjohtaja.

Timo toimi äitinä, eli emikasvina ja Gloria pölytti Timon. Timo ja Gloria saivat 500 erilaista risteytettyä jälkeläistä, joita karsittiin ja testailtiin niin kauan, kunnes jäljellä oli Jussi. Muut veljet ja siskot eivät olleet yhtä hyviä. Jalostaja Leena Pietilä teki tätä kehittelytyötä kymmenisen vuotta.

Siemenperunakeskus aloitti yhteistyön Boreal Kasvinjalostus Oy:n kanssa, kun lajike oli olemassa. Hiljaisesti kokeiltiin kolme vuotta olisiko tästä uudeksi perunaksi. Sen ominaisuudet todettiin niin paljon paremmaksi verrattuna Timoon, että lajiketta lähdettiin viemään markkinoille. Sitten paljastettiin myös nimi: Jussi.

Oli jo aikakin saada uusi varhaisperunalajike. Jussi herättää kansallistuntoa jo nimensäkin ansiosta. Nimen perunalle antoi jalostajansa Leena Pietilä. Nimi syntyi lupauksesta, että peruna on Juhannukseksi valmis nostettavaksi.

”Ennen kuin siemenperunakeskukselta lähti siemenperunaviljelijälle, kesti viisi vuotta, koska perunaa piti lisätä viisi kertaa. Nämä ovat käsintehtyjä puhtaita taimia. Sanoo Paula Ilola ja näyttää koeputkea, jossa on pienenpieni Jussi.”

Jussin mukulat ovat kauniita ja irtoavat helposti juuristaan.

Jussi on näillä näkymin jäämässä viimeiseksi kotimaiseksi perunalajikkeeksi.

”Perunanjalostus on kallista ja aikaa vievää työtä. Lisäksi ulkomaisia lajikkeita on tullut Suomen markkinoille runsaasti viime vuosina. Kilpailu on kiristynyt niin paljon, että Boreal on päättänyt lopettaa uusien perunalajikkeiden jalostuksen”, kertoo Leena Pietilä kasvinjalostuslaitokselta.

Jussia voi viljellä kaikilla perunan viljelyalueilla Suomessa.

Viljelijäpalaute on ollut positiivinen, omista perunoista on voinut lisätä siemenperunoita. Tuottajien ensimmäiset kokemukset ovat niin hyviä, että viidakkorumpu on kiirinyt.

Helsingin kauppatorilla on Jussia kaupan tänä kesänä.

Suomalaiset ovat ruotsalaisten ohella ainoita maailmassa varhaisperunan perään.

”Sehän on vähän hölmöä, koska kasvi on kesäkuussa lapsukainen, keskenkasvuinen. Ruotsalaisetkin viljelijät ovat nyt kiinnostuneita Jussista, mutta ensin me takaamme suomalaisten viljelijöiden tarpeet.”

Tänä kesänä Jussia on huomattavasti enemmän saatavilla kuin viime kesällä 2016, Jussi kruunaa tänä kesänä yhä useamman juhlapöydän.

”Mikä parasta Jussissa, puret perunaa, etkä vesipalloa. Kun Timo menee vanhaksi siihen tulee jättimukuloita, mutta Jussi pysyy kauniin tasakokoisena. Paula Ilola hehkuttaa.

Jussin matka kuluttajan pöytään on ollut pitkä, mutta tänä kesänä Jussia jo hyvin tarjolla

Ruokaretken Milla kirjoitti artikkelin Jussi-perunasta Helsingin Sanomiin 23.6.2016. Tämä Ruokaretken artikkeli on päivitetty versio kyseisestä jutusta. Laajempi Jussi vahaisperuna -artikkeli löytyy:  http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000002907635.html

Tallenna

You might also like