ruokamarkkinat – Ruokaretki

Keski-Euroopan joulumarkkinoilla tuoksuvat kastanjat, omenat ja höyryävä glögi. Millaisista eväistä ovat suomalaiset joulumarkkinat tehty? Lähdimme etsimään ruokamarkkinoita, niitä parhaista parhaita, joissa herkutellaan lähituottajien mausteisilla makkaroilla ja muhevilla joululeivonnaisilla.

Kysyimme vinkkejä ympäri Suomen, mihin kannattaa suunnata hakemaan joulutunnelmaa, hörppäämään kuppi kuumaa ja täyttämään korinsa kotiin viemisillä. Alla olevassa listassa ensiaskeleet, kaikki makoisat markkinat eivät listalta löydy, mutta vinkkaa ja lupaamme täydentää listaa aina aattoiltaan asti. Joulu on vain kerran vuodessa, fiilistellään kunnolla ja herkutellaan huolella!

Loviisassa joulumarkkinoista nautitaan pitkän kaavan mukaan, tarjontaa on!
Malmgårdin perinteiset joulumarkkinat 8.-9.12. ja Loviisan torilla joulufiilistellään 8.12. Loviisassa pääsee tutustumaan myös jouluisiin koteihin, talovanhukset avaavat ovensa joulukuussa.

Helsingissä kannattaa suunnata ainakin Marttojen joulumyyjäisiin hankkimaan laatikot, karjalanpiirakat, perinteiset leivonnaiset, joululimput ja tunnelman. Puotilan kartanon vanhan ajan joulumarkkinoille ehtii vielä 16.12., ihana tunnelma ja hyvää ruokaa kartanolla. Samana viikonloppuna järjestetään Teurastamon joulumarkkinat 15.-16.12., ne suuret ja herkulliset!  Joulumarkkinat ovat osa Teurastamon herkkumarkkinat -sarjaa, joka neljä kertaa vuodessa tuo yhteen ruokatoimijat luomaan maistuvampaa Helsinkiä. Sinne!

Vanhan Suurtorin joulumarkkinat, Turku
Suomen virallinen joulukaupunki pullistelee joulumarkkinoita, Vanhan Suurtorin joulumarkkinoita vietetään neljänä viikonloppuna peräkkäin eli vielä ehtii 16.12. asti.

Porvoon Raatihuoneentorilla perinteiset joulumarkkinat 8.-9.12., ruokaa ja tunnelmaa!

Fiskarsin Ruukin joulua vietetään aina 6.1.2019 asti, Ruukki täynnä ruokaa ja tapahtumia mm. Hammarbackenin museokahvilan työpajoja, kissakahvila ja jouluaskareita, Fiskarsin panimon myymälä ja ihanat kahvilat ja ruokapaikat avoinna. Todellinen joulunajan must!

Menneen ajan joulumarkkinat, Lohja
Vanhan kivikirkon kupeessa nenä nappaa glögin tuoksun 15.-16.12.2018

Savonlinnan Olavinlinnassa vietetään perinteisiä Tuomaan markkinoita 15.12.2018

Missä sinä täytät herkkukorisi, vinkkaa & lisäämme listalle!

TallennaTallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Kuva ja teksti Mona Salama

Syyskuun 22.-23. päivänä on jälleen aika suunnata kohti Inkoon Mangsin tilaa nauttimaan rennosta maalaistunnelmasta ja hyvästä ruoasta. Kohdataan maalla –ruokamarkkinat järjestetään aidolla maatilalla ja keräävät tänä vuonna jo yhdeksättä kertaa tuottajat ja kuluttajat yhteen.

– Markkinoiden suunnittelu on nyt loppusuoralla, kertoo järjestäjäyhdistyksen edustaja Harriet Nordström Bo på landet-yhdistyksestä. Kiinnostus markkinoita kohtaan on ollut tänä vuonna erityisen vilkasta ja meillä on yli viisikymmentä myyjää paikalla viikonlopun aikana. Joukossa on sekä uusia että vanhoja tuttuja tuottajia. – On hienoa, että syntyy pienyrityksiä, jotka kehittävät uusia tuotteita, Nordström iloitsee.

– Ennätyskuiva kesä on asettanut lisähaasteita viljelijöille ja kuivuus on verottanut varsinkin vilja- ja nurmisatoa ja monin paikoin sato jää huonommaksi kuin kertaakaan tällä ja viime vuosikymmenellä Nordström jatkaa. Myös vihannessato on kärsinyt kuivuudesta ja tuholaisista.

Tästäkin huolimatta markkinoilla on hyvä kattaus kotimaista ruokaa tarjolla. Ruokamarkkinoilla voi hankkia puhdasta ruokaa suoraan tuottajilta, ilman välikäsiä. Myynnissä on muun muassa lihaa, kalaa, vihanneksia, perunaa, omenaa, marjoja, hilloa, mehua, juustoa, hunajaa, leipää ja leivonnaisia sekä käsitöitä ja kukkia.

– On laskettu, että jos jokainen meistä ostaa kotimaisia ruokia ja juomia yhdellä lisäeurolla kuukausittain, syntyy vuodeksi 1 500 työpaikkaa. Suomalainen ruokatuotanto ei ole enää itsestäänselvyys, Nordström tiivistää.

Ruokamarkkinoilla vierailee ensimmäistä kertaa mm. Linnan Marenki Kirkkonummen Kylmälästä. Sari Lahokoski valmistaa suussa sulavaa artesaanimarenkia ja muita herkkuja. Tuotteet ovat tuttuja mm. Reko-jakeluista. Markkinoilla voimme tutustua myös uuteen inkoolaiseen makeisyritykseen Caramilla. Camilla Forsman valmistaa paikallisia makeisia ja ensimmäiset tuotteet ovat suunnitelmien mukaan myynnissä markkinoilla tulevana viikonloppuna.

Mangsin Ruokamarkkinat tunnetaan rennosta tunnelmastaan ja täällä vierähtää helposti useita tunteja. Tarjolla on ruoka-annoksia, kalakeittoa, paikallisesta lihasta valmistettuja burgereita, vohveleita, makkaraa ja monia muita lähiruokaherkkuja.

Lapsilla on mahdollisuus tutustua kotieläimiin ja paikalla on Päivölän Stallwallenin alpakoita, kanoja, kaneja, lampaita ja hevosia.

Kohdataan maalla 22.-23. syyskuuta kello 10-16. Sisäänpääsy on vapaa, mutta mukaan kannattaa varata käteistä ostoksia varten. Markkinat löytyvät Facebookista ja Instagramista nimellä @kohdataanmaalla.

Yhteystiedot:

Mangs gård Päivöläntie 662 10140 Päivölä

Karttalinkki

Tallenna

Oma joulunodotukseni alkaa aina joulumarkkinoilta. Olin kolmatta kertaa käymässä Joensuun Areenassa järjestetyillä joulumarkkinoilla. Vuoden ajan olin haaveillut eräästä lohituotteesta, jota en muualta ollut löytänyt, sekä erilaisista glögijuomista. Siispä suuntasin pakkasaamuna Joensuun Areenalle mukanani intoa ja rahaa.

joensuunjoulumarkkinat1-1024x576-4124580

Markkinoilla vastassa oli ensimmäisenä loimulohen tuoksu.

Ensimmäisenä menin pihalla olevaan Etumies-yrityksen kojulle ostamaan odottamaani kylmäsavulohta, joka oli maustettu valkosipulilla. Ostinkin heti melko ison määrän sitä. Vuoden odotus oli ohi, mutta nyt joudun taas odottamaan vuoden!

Tästä suuntasin sisään Areenaan satojen ihmisten joukkoon kiertämään ja ihmettelemään tarjontaa. Samalla muistin ensimmäisen kerran, kun kävin markkinoilla, kuinka yllätti miten suuret markkinat nämä olivat.

Myyjiä oli kymmeniä, ellei jopa sata. Kiersin markkinat ensin läpi katsellen mitä tarjottavaa siellä on ja maistellen erilaisia maisteltavissa olevia tuotteita. Ehdottomasti uutena makuna tuli minulle tutuksi talkkuna, eli riihiohrasta tehty puuro, joka oli tällä kertaa peräisin Kuopion Kurkiharjusta.

Aikani kierrettyä päätin alkaa ostamaan tuotteita kotiin. Muistin edellisen vuoden käynniltä erään erittäin hyvän glögijuoman, ja koska olin sen löytänyt taas, niin ei tarvinnut juurikaan valikoida.

Hammaslahtelainen Mantsin Makie tuottaa ja myy erilaisia marjatuotteita.

Joulun aikaan olen todellinen glögin suurkuluttuja ja olen aina avoin uusille glögimauille. Koska tänä jouluna olimme vanhempieni luona, päätin viedä heille mukanani pohjoiskarjalaista laatuglögiä. Siispä päätin ostaa Mantsin Makien pisteellä tarjoiluvalmista glögijuomaa, joka on valmistettu kotimaisista marjoista. Ja todella, sen maku on marjainen ja puhdas, ylimääräisiä aineita ja makuja ei ollut ja vanhempanikin pitivät glögijuomasta hyvin paljon. Hintakaan ei ollut päätähuimaava, 5,50 €, joka ei mennyt hukkaan.

Koska repussani oli jo useampi sata grammaa sitä ihanaa valkosipulikylmälohta, täytyi minun ehdottomasti ostaa sen kaveriksi ruisleipää. Maatilamatkailu Hirvoselta löysin juureen leivotun hyvän ruisleivän. Heillä oli myytävänä paljon erilaisia leipomotuotteita, ja mainitsemisen arvoisena nykypäivänä paljon halutut gluteenittomat tuotteet ja jouluiset laatikot.

Maatilamatkailu Hirvosen tarjontaa.

Kierrellessäni markkinoita silmiini osui mitä erikoisempia tuotteita. Riekon marjatilan esittelypöydässä törmäsin erilaisiin alkoholittomiin kuohujuomiin, joista täysin uutena tuttavuutena tuli lakasta valmistettu kuohujuoma. Päädyin ostamaan sen ja vein tämänkin juoman vanhempieni luokse maisteltavaksi. Juoma oli erittäin raikas, lakanmakuinen ja kuohui hyvin, sekä maku sopi jouluun paremmin kuin hyvin. Ja koska juoma on myös alkoholiton, sitä pystyisi nauttimaan myös lasten kanssa.

joensuunjoulumarkkinat3-1024x576-2273981

Riekon marjatilan tarjonnassa oli valmiita joulupakkauksia.

Rahaa minulla oli vielä jonkin kerran käytettäväksi, ja päätin ostaa kotiini jonkin paljon tarjolla olevista majoneesipohjaisista tuotteista. Ja kun jo aiemmin varmaan tuli selväksi, että pidän paljon valkosipulin mausta, päädyin ensin vertailemaan eri valkosipulimajoneeseja ja lopulta ostin purkillisen Ruoveden herkun valkosipulimajoneesia. Majoneesi maistui itsetehdyltä ja siinä oli puhtaita makuja, ei lainkaan verrattavissa kaupan hyllystä löytyviin tuotteisiin. Tämäkään ostos ei jäänyt harmittamaan.

joensuunjoulumarkkinat4-1024x576-8184947

Ruoveden herkulla oli tarjottavana monenlaisia sinappeja ja majoneeseja.

Siispä reppu täynnä herkkuja oli mukava lähteä kotiin ja aloittaa joulunodotus. Ensi vuonna uudestaan.

5 tuotetta ja yritystä, joita kannattaa kokeilla:

Syksyllä herkullisia ruokatapahtumia ja syysmarkkinoita tarjoillaan yllin kyllin. Nappaa listalta itsellesi läheisimmät, kori kainaloon ja herkkuja hankkimaan! Jos huomaat puutteita listalla, laita viestiä. Lisäämme mielellämme maukkaan ruokatapahtuman mukaan kattaukseen:

Kauhajoen ruokamessut 2.–4.9.
Hämes-Havusen talonpoikaistalon idyllisessä pihapiirissä nautitaan pienten elintarviketuottajien ja käsityöntekijöiden herkuista. Teemana villiruoka.

Pohjoiset Arktiset Maut 9.–10.9. Raahessa
Raahessa pääteemana on kala. Ahven, särki, säyne tai vaikkapa hauki ovat vähän käytettyjä, mutta erinomaisia raaka-aineita. Kalamestarit kertovat kokemuksiaan ja vinkkejään sekä tietysti maistattavat kala-annoksiaan.

Lähiruokamessut 9.–10.9. Elimäellä
Huh huh, reippaasti yli 50 tuottajaa paikan päällä. Tämän vuoden teemana kasvikset, paikan päällä selviää millainen kouvolalainen kuuluisuus on vihis?

Kalaryssäys 9.-11.9. Kuopio
Tänä vuonna Kuopiossa innostutaan lähikaloista, myös lahnasta ja särjistä. Palanpainikkeena maalaisherkkuja. Olokee hyvä!

Osta tilalta -päivä 10.9.
Tuottajat avaavat tilojensa ovet, käteistä mukaan ja herkkuja hankkimaan! Samalla pääset tutustumaan maatiloihin ja  juttuihin itse ruoantuottajien kanssa. Tiloja on ympäri Suomen, tarkka listaus löytyy tapahtuman sivuilta.

Mörby Gårdin iloinen tilanpitäjä ja maanviljelijä Anna Alm.

Lohjan saariston kekri 10.9.
Satokauden herkkujen lisäksi bongaa kolmimetrinen kekripukki ja Suomen kuuluisin puu, Paavolan Tammi.

Hyötykasviyhdistyksen syystori Annalassa 10.9. Helsinki
Perinteikäs syystori, josta saa myös taimia ja mahtavia valkosipuleita.

Ahvenanmaan sadonkorjuujuhlat 16.-18.9. Ahvenanmaa
Tapahtumia ja avoimia maatiloja ympäri Ahvenanmaata ja saaristoa. Tummaa leipää, kalaa, lihaa, kasviksia…Katso listaus kohteista ja kokka kohti Ahvenanmaata!

Saariston sadonkorjuujuhla 17.–18.9. Nauvossa
Lauantai on perinteinen markkinapäivä Nauvossa, sunnuntaina aukeavat alueen tuottajien tilat.

Ween Maan Wiljaa – kala- ja elomarkkinat 17.–18.9. Jyväskylässä
Syksyn satoa pelloilta, puutarhoista ja järvistä.

Lohjan Omenakarnevaalit  24.9.
Lohja on todellinen omenakaupunki, kaupungissa on arviolta yli 200 000 omenapuuta! Omenakarnevaaleilla riittää omenaa monessa muodossa, ja paljon muutakin. Lohjan omenakaupungin maineella on muuten mielenkiintoinen historia.

Läheltä hyvää -lähiruokatapahtuma Ahlmanilla 24.9. Pirkanmaalla
Pirkanmaalaiset tuottajat tarjoavat parastaan Ahlmanin viihtyissä pihapiirissä.

Foodycle 24.9. Helsinki
Lapinlahden entisen sairaalan alueella tapahtuu: tuottajatori, proteiinibattle, Social Food Street, Hyönteisbuffet. Tuottajatorilla myynnissä vihanneksia, munia, leipää, sieniä, makkaraa… Mielenkiintoisia ruoka-aiheisia keskusteluja käynnissä koko päivän!

Mangs Gårdin ruokamarkkinat 23.–24.9., Inkoo
Suosittu ruokaviikonloppu, Mangsiin kannattaa varata aikaa, koska sieltä ei oikein raaskisi lähteä pois. Kiva tunnelma ja paljon herkullista ostettavaa. Vohvelit ovat aina olleet superhyviä!

Maista Luomu 30.9.–2.10. Mikkelissä
Kolmipäiväinen luomuruokatapahtuma Mikkelissä. Lauantaina luomusadonkorjuumarkkinat ja luomu-streetfood, sunnuntaina luomu valtaa ravintolat. Kuulostaa maukkaalta!

Slow Food Festivaali 1.–2.10. Fiskarsin Ruukissa
Yli kuusikymmentä lähiseudun tuottajaa Fiskarsin idyllisessä Ruukissa. Hidasta vauhtia!

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Lauantaina varhain auton nokka suuntasi kohti Fiskarsin ruukkia. Perinteinen Maan Maut -tapahtuma aloitti elokuun viimeisenä viikonloppuna koko syyskauden kestävän herkullisen ruokatapahtumien ketjun Läntisellä-Uudellamaalla.

Ostoslistalla oli vähintääkin papuja, maissia, valkosipulia, Kolatun mainioita vuohenjuustoja ja leipää. Vanhasta kokemuksesta tiesin, ettei se siihen jää eli kori mukaan ja matkaan.

Vaikka Maan Maut on tapahtumana suhteellisen pieni, se kokoaa silti riittävän kattauksen lähialueen pientuottajia  Fiskarsin vanhan Seuraintalo Lukaalin edustalle: vihanneksia, viljaa, marjoja, sieniä, säilöttyjä herkkuja, hunajaa, leipää, juustoja  ja paljon muuta!

Nimensä mukaisesti myynnissä oli herkkuja suoraan viljelmiltä.

Valkosipulia oli tarjolla runsaasti ja laatu kohdallaan!

Innokkaana oman ruoan kasvattajana ja keräilijänä innostun suunnattomasti loppukesän ja syksyn ruokatapahtumista. Lähes jokaisen myyjän kanssa piti jäädä juttusille, maistelemaan ja täyttämään omaa koria. Aamulla kymmenen jälkeen kojuilla kävi jo melkoinen kuhina. Paikalla oli noin parikymmentä myyntikojua, ja mikä ilahduttavinta taas kerran, kaikki liittyivät ruokaan ja sen valmistukseen. Ei mitään metrilakujen myyntiä – kaikki kunnia heille.

Fiskarsin ruokapiirin kojulta löytyi vihannesten lisäksi hunajaa ja maukkaat hillokkeet.

Punajuurisiirappia lahjaksi, itselleni:)

Kun kerran on maistanut raparperi-inkivääri tai vadelma-lakritsi hilloketta, ei kojulta voi lähteä lompakkoa raottamatta. Punajuurisiirapista sain ohjeet ripauttaa sitä sekä jäätelön kaveriksi että lihan, erityisesti riistan seuraan.

Seuraavalla kojulla oli myynnissä emmer-vehnää. Täysin uusi tuttavuus minulle, mutta melko vanhasta innovaatiosta oli kuitenkin kyse. Emmer on nimittäin noin 10 000 vuotta lajike, joka on vähitellen taas palannut Suomen pelloille. Suomessa emmeriä on viljelty jo ennen ajanlaskun alkua, mutta sen jälkeen laji katosi meiltä. Lähi-idässä faaraotkin ovat syöneet emmer-vehnästä tehtyä leipää.

Tenholassa Södergårdin tilalla emmeriä viljellään jälleen. Tilan pitäjän mukaan emmer sopii erityisen hyvin pastan ja risoton valmistukseen. Mutta se taipuu myös pullan ja piiraiden leivontaan. Kokonaiset jyvät ovat mainiota itsepaahdetun myslin raaka-ainetta.

Emmer-vehnä on vanha ja kestävä lajike.

Bakgårdenin pullat on leivottu vuohenmaitoon!

Ruukkikylän herkut; sinapit ja valkosipulituotteet.

Kaiken maistelun keskellä tuli tietysti nälkä. Sen sai peitottua peurahodarilla ja tuoreella korvapuustilla, sillä myyntikojujen perältä löytyi katettu kahvilateltta. Aurinkoinen sää, kiireetön tunnelma ja hyvät tuotteet, juuri sellainen ruokatapahtuma, josta lähtee kotiin mieli muikeana. Kori täyttyi herkuista ja iltapalaa on mukava suunnitella vuohenjuuston, rapean leivän ja tuoreiden maan makujen ympärille.

Pavut ja maissit olivat ostoslistalla ja niitä löytyi.

Tapahtuman tiedot

Maan Maut Fiskarsin Ruukissa 27.–28.8.2016 klo 10.00-16.00.

Tapahtuman verkkosivut

Google maps karttalinkki

Maan Makujen lisäksi maukkaita ruokatapahtumia Länsi-Uudellamaalla:

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

You might also like