Sari – Ruokaretki

Keskiviikkona 4.9. vietettiin Suomalaisen ruoan päivää. Siitä ilosta ja sen kunniaksi pieni juttu REKO:sta. REKO tulee sanasta rejäl konsumtion, luotettavaa ja vastuullista kuluttamista. REKO-renkaan perusti Suomeen pietarsaarelainen Thomas Snellman Ranskan mallin innoittamana. Ensimmäinen REKO-jako oli Pietarsaaressa 6. kesäkuuta 2013. Nyt ympäri Suomen toimii lähes 200 REKO-ryhmää. Suoraan tuottajalta kuluttajalle Idea on yksinkertainen ja fiksu eli […]

Marenkien salaisuus on yksinkertainen; sokeria, kananmunan valkuainen ja aimo ripaus huolellisuutta. Kuulostaa helpolta. Moni, joka on kokeillut marengin valmistusta kotona, tietää, että tulos voi olla myös aivan jotain muuta kuin makean rapea ja ilmavan keveä herkku. Itse olen nostanut uunista ulos lässähtäneitä, liian tahmeita, turhan sitkeitä kasoja, joista puuttuu se jokin eli tyyli. Kun kuulin […]

Keski-Euroopan joulumarkkinoilla tuoksuvat kastanjat, omenat ja höyryävä glögi. Millaisista eväistä ovat suomalaiset joulumarkkinat tehty? Lähdimme etsimään ruokamarkkinoita, niitä parhaista parhaita, joissa herkutellaan lähituottajien mausteisilla makkaroilla ja muhevilla joululeivonnaisilla. Kysyimme vinkkejä ympäri Suomen, mihin kannattaa suunnata hakemaan joulutunnelmaa, hörppäämään kuppi kuumaa ja täyttämään korinsa kotiin viemisillä. Alla olevassa listassa ensiaskeleet, kaikki makoisat markkinat eivät listalta löydy, […]

Yhteistyössä Visit Kouvola Kotimaiset marjat ja hedelmät ovat tunnetusti varsinaista superfoodia. Metsissä, pihoilla, viljelmillä ja soilla kasvaa mittaamaton aarreaitta. Huonokin satovuosi kypsyttää lähes 100 kiloa luonnonmarjaa jokaista suomalaista kohti, eli yli 500 miljoonaa kiloa. Viljelmillä marjoja tuotetaan vuosittain noin 15 miljoonaa kiloa. Huimia lukuja, ja silti arvioidaan, että esimerkiksi mustikan sadosta saadaan talteen vain 3–10 […]

Yhteistyössä Visit Kotka Reilun meiningin merikaupunki, sitä Kotka totisesti on. Nopealla kyselyllä Kotka tuo mieleen meren, satamat, meripäivät, puistot, Kotkan ruusun, merikeskus Vellamon ja Junnu Vainion. Näihin tunnelmiin sukelsin, kun helteinen heinäkuu vaihtui paahteiseksi elokuuksi. Kun Kotkassa viettää merellistä päivää, kuuluu siihen ehdottomasti mukaan tuore kala. Sapokassa, Merikeskus Vellamon vieressä, on ravintola, joka perustettiin vuonna 1990 […]

Yhteistyössä Visit Kotka-Hamina ja Visit Kouvola, juttu kuuluu Kaakkois-Suomen ruokakohteita esittelevään sarjaan. Harva miettii Kotkan kaupungin keskustassa, että tässä ollaan nyt saarella. Kaupungin historia alkaa jo varhain keskiajalta, mutta 1790-luvulla Venäjän valtio lunasti Kotkansaaren alueen Ruotsinsalmen merilinnoituksia varten. Kun historiaa tarkemmin tutkii, päästään kiinnostaviin hetkiin ja Krimin sodan (Oolannin sodan) taisteluihin vuonna 1855. Kuulin, että […]

Yhteistyössä Visit Kotka-Hamina ja Visit Kouvola, juttu kuuluu Kaakkois-Suomen ruokakohteita esittelevään sarjaan Kymijoki on yksi vesistöalueelta suurimpia jokia Suomessa. Päijänteen kaakkoiskulmasta alkava joki laskee Suomenlahteen Kotkan ja Pyhtään alueeilla. Pituutta Kymijoella on haarasta riippuen lähes 200 kilometriä. Reitin varrelle mahtuu monta kiinnostavaa kohdetta. Lähdin tutkimaan Kymijoen vartta ruokamatkailun näkökulmasta. Kymijokea kutsutaan Suomen eteläisimmäksi lohijoeksi. Sitä […]

Työmatka vei kohti Linnansaaren kansallispuistoa ja Saimaan upeita vesistöjä. Linnansaaren kansallispuiston portiksi voisi nimittää Savonlinnaan kuuluvaa Oravin kylää. Paikka on mitä mainioin tukikohta, oli sitten liikkeellä omalla veneellä, kajakilla tai Oravin – Linnansaaren kansallispuiston – Järvisydämen väliä kulkevilla taksiveneillä. Oravin kylän jakaa järven lahti. Toisella puolella jokea kylpi ilta-auringon valossa Thai-ravintola Vanha makasiini on tarjonnut […]

Nyt tuli Niiralan Martoilta sellainen resepti, että on pakko laittaa jakoon. Rakkaalla lapsella on monta nimeä, tälläkin tohrapotun lisäksi potaattipaesti, tohraperu, rasvapottu tai pottumokkeri. Joko herahti vesi kielelle? Tätä herkkua tarjoilee ravintola Hetki, josta Ruokaretken Heli teki keväällä jutun. Käyhän tutustumassa tämän rempseän savolaisen ruokapaikan tarjontaan. Tapasin yrittäjä Titta Tarvaisen talvella messuilla ja Titan kuvaus […]

Tapasin Karviaisten tilan Katriina Klinckowströmin messuilla, jossa sain maistaa mahtavan mehevää aprikoosi-härkäpapukakkua. Mukaan sain pussillisen härkäpapujauhoja ja kakkureseptin. Omastani ei tullut aivan niin mehevää kun Katriinan tekemästä, mutta muutamalla Katriinan vinkillä seuraava kakku onnistui jo paremmin. Katriinan leivonnaisissa on runsaasti härkäpapua, usein Katriina korvaa vehnäjauhot kokonaan härkäpavuilla. Omasta kakustani tuli mielestäni parempaa kun korvasin puolet […]

Uuden kahvinkeittimen hankinnan myötä törmäsin kiinnostavaan yritykseen nimeltä Slurp. Piti ottaa tarkemmin selvää, joten soitto idean isälle Tero Rehulalle. Tero, mikä on Slurp? Slurp on kahvitilauspalvelu, joka toimittaa korkealaatuisia ja kestävästi tuotettuja kahveja noin 20 pienpaahtimon valikoimista. Kahvit postitetaan vastapaahdettuina suoraan paahtimoilta asiakkaan postiluukkuun. Hmm, mielenkiintoista. Keitä idean takana on? Kesällä 2014 löysimme yhteisen vision […]

Kun Lakomäen Metsäkartanon emäntä Minna Kauppinen kertoi viikonloppuna leipovansa hiilikoita, kyselin heti reseptin perään. Ja tässä se tulee; Kannonkosken perinne hiilikot hirvensarvessa. Vaikka kotoa ei hirvensarvea löytyisikään, hiilikoita kannattaa Minnan reseptillä leipoa silti. Minnalle reseptin on kertonut Kannonkosken paikallinen parantajaeukko Pertta PonTikka. Aikoinaan Kannonkoskella  leivinuuneja lämmitettiin kovinkin kuumiksi ja  ”hiilikoilla” testattiin uunin kuumuutta, rieskan tavoin. […]

You might also like